AenH-in-Guatemala.reismee.nl

De drie weken grens gepasseerd!

Lieve Allemaal

Hier een korte up-date uit Guatemala. We vinden het nog steeds ontzettend leuk om al de berichtjes uit Nederland te ontvangen. Wat wordt er met ons meegeleefd heel bijzonder!

We zijn over de 3 weken grens en dat betekend dat we hier in Pojom ongeveer op de helft van ons verblijf zijn aangekomen. Aan het eind van onze periode hier rond 28 mei zal Hilde nog voor +/-6 dagen naar de andere clinica in Yalanhuitz vertrekken. Op dat moment is er daar geen verloskundige aanwezig en zij zal die taak op zich nemen. We hebben er eerlijk om geloot;)

Consulta externa

Afgelopen vrijdag hadden we consultas externa, consulten in een ander dorp Yalanbolop op 20 minuten rijden van Pojom. Ongeloofelijk in 20 minuten was het landschap bergachtig plat en vervolgens weer bergachtig. Ook spraken ze er een andere Maya taal namelijk Chuj (je zegt: tsjuch). Het klinkt precies zoals het Kanjobal maar het lijkt er volgens Carlos de promotor die met ons mee was helemaal niet op. De consulten verliepen net zoals het normaal gesproken in Pojom gaat veel dezelfde problematiek. Het verschil was dat we veel soorten medicatie mee moesten nemen wat voor een soort volksverhuizing zorgde en dat de ruimte waar we zaten veel minder geschikt was dan in de echte clinica. Er was nauwelijks privacy omdat we de deur niet dicht konden doen want dan konden we geen hand voor ogen meer zien in het niet verlichte hokje.

Fijne bijkomstigheid was dat we alle twee een slechte dag hadden door een diarrea/overgeef virusje. Gelukkig hebben we hier een eigen apotheek en zijn we nu weer en eind hersteld. Waarschijnlijk lag het aan het water wat we zelf moeten filteren. De filters waren al meer dan twee jaar niet vervangen en dat is eigenlijk de uiterlijke levensduur. Nu ze zijn vervangen hopen we na de medicatie stop weer gewoon gezond te zijn.

Muizen

Na de kakkerlakken, vlooien, spinnen en zeer veel muggen zijn we qua ongedierte in een hele nieuwe fase beland we hebben muizen. En dat zijn niet van die lieve, leuke schattige kleine muisjes zoals in Nederland nee... ze zijn zeker twee keer zo groot. Je kunt het misschien beter vergelijken met een kleine rat. En hun favoriete plaats bij uitstek is de slaapkamer van de vrijwilligers. Die van ons en Tupac dus. En wat doen ze het allerliefst ze klimmen overal op. Ook op onze klamboe en dan het liefste aan de kant waar je met je hoofd ligt. Hoe weten ze dat toch? Wat er gebeurt is dat het een hele poos goed gaat omhoog, maar dan wordt de klamboe stijl en gaat het mis. Ze storten werkelijk waar naar beneden en landen dan dus ook (het allerliefst) op je hoofd. Of in ons geval op het stalen randje van het bed POK.Wij kunnen er nog om lachen maar Tupac ligt echt in de verkeerde zone. We horen hem 's nachts geregeld op de muizen mopperen. Er staan nu overal eierdoosjes met gif...

Zo dat was het weer even voor nu. We hebben een drukke week voor de boeg. Woensdag gaan we voor de vroedvrouwen capatitacion naar Yalanhuitz en vrijdag wordt in Belgie een sponsor loop gehouden voor Vivir en Amor. Dat gaan we hier symbolisch na doen met leerlingen van de school. Die kunnen een afstand van 3 km twee keer afleggen. Wij zijn van de support..

Muchos beses!

lydia

dappere meisjes zijn jullie toch!! Hoop dat het snel beter gaat.....en Liesje het is wel afzien zo maar gelukkig gaat het iets beter! Wat een onderkomen het kliniekje .....ongelofelijk!!!
Wat een vreemde dingen kom je tegen! .....brrr en die muizen! heel veel sterkte en heel veel knuffels van moesje xxxxjes

Sasja

Nou meiden, voor deze keer ben ik dan weer even niet zo heel jaloers op jullie, hoewel ik nu echt wel erg nerveus aan het worden ben voor de Proeve.
Ik weet niet zeker of ik nu liever brakend op de plee zittend de muizen van me afsla of me zwetend het hok des oordeels in begeef....
Beterschap met de buikjes en veel (goed doorgekookte) thee drinken maar.
Oja, wat je kan doen tegen muizen bij je bed is de bedpoten in emmers water zetten heb ik wel eens gehoord.

Liehiefs!
Sas

Jaar 4

100% geslaagd voor PvB 4!

Ann voor jaar 4

wow, 't is ongelofelijk!! gefeliciteerd meiden! x

Herman

Ha dametjes,

Ik ben trots op jullie! Ondanks dat jullie zoveel over jullie heen krijgen, blijven jullie gewoon stug doorgaan, en zo hoort het ook!

Het is wel zwaar zeg met diarree, misselijkheid, muizen en ander gespuis en dan ook nog de 1e bevalling met een dodelijke afloop. Dat moet wel triest zijn om zo'n situatie mee te maken waarbij het kindje dood geboren werd.

Gelukkig genieten jullie ook van alles wat je meemaakt en de omgeving. Ik zou zeggen Hilde, alvast veel succes in die andere clinica die je via loting hebt gewonnen, ik voel dat je het heel goed gaat doen daar.

Dus jullie zijn nu over de 3 weken grens heen? Voor mijn gevoel zijn jullie al 3 maanden weg, het gaat allemaal zo snel daar en jullie maken denk ik ook zoveel mee dat het wel lijkt alsof jullie periode daar al veel langer is.

Bizar om te zien trouwens dat je een kofferbak vol medicijnen hebt en bij aankomst niet 1 lichtje om te kunnen werken. Hopelijk heb je dan wel het juiste medicijn gebruikt elke keer anders krijg je straks nog verkeerde bijwerkingen ook en dat moet je niet hebben.

Goed ik ga weer kansloos studeren, jullie heel veel succes en sterkte. We denken aan jullie

Herman